LinCon – Linköpings spelkonvent

intro
Blandade bilder från LinCon

LinCon är ett spelkonvent i Linköping. Deltagare från hela landet samlas på Linköpings Universitet (C-huset) för att spela spel, umgås och ha roligt tillsammans. En del arrangemang är tävlingar och andra håller man på med enbart för att det är kul. Det är ett gyllene tillfälle att prova nya spel, spela gamla klassiker och träffa nya och gamla vänner

Vad händer på LinCon?

Det finns många orsaker till att besöka LinCon. De huvudsakliga är nog att umgås, spela spel och äta de härliga LinCon-burgarna. Listan på vilka arrangemang vi kommer ha i år hittar du i menyn ovan, men nedan följer en översikt om vad det brukar handla om. De flesta arrangemang vänder sig både till nybörjare och erfarna gamla rävar, så är du nyfiken så är det bara att komma och prova. LinCon är inte bara till för de som redan är sålda på spelhobbyn utan är även en utmärkt introduktion för dig som är nyfiken men aldrig fått tillfälle att prova på. Det finns alltid någon spelgrupp som behöver en till spelare eller någon drop-in aktivitet att hoppa in i!

 • bradspel
  En hög med brädspel

  Brädspel: Vill du vinna? Då är brädspel något för dig! Slå de andra spelarna med hjälp av ditt överlägsna intellekt, din storartade strategi och fantastiska taktik. Har du inget av detta kan det gå lika bra med tur! Brädspel har funnits sedan urminnes tider – exempel på riktigt gamla sådana är Kalaha, Schack, Go och Shôgi. Nästan alla spel som klassas som sällskapsspel är i grund och botten brädspel. Man ska göra saker med pjäser. Tärningar är oftast inblandade. Det kan också handla om kort – Monopols ’Chans’ eller Trivial Pursuits frågekort.

 • cropped-LinCon-2010-11-150x150
  Figurspel av dioramatyp

  Figurspel: Figurspelaren kännetecknas av alla egenskaper som är bra för en brädspelare, men det är också en fördel att ha bra ögonmått. Om du dessutom är en hejare på att hantera färg och pensel på små ytor kan du bli en perfekt figurspelare! I figurspelen styr spelarna ofta varsin stor armé bestående av rikt detaljerade miniatyrfigurer. Spelarna måste vara taktiska för att lyckas leda sin armé runt naturtrogna miniatyrlandskap och utmanövrera motståndaren. Det finns regelsystem för i stort sett alla tidsepoker och världar man kan tänka sig.

  På konvent brukar det även dyka upp så kallade dioramaspel som är små figurspel med terräng, figurer och regler specialanpassade för ett specifikt scenario, dessa är ofta mer narrativa än rent tävlingsinriktade och är en svårslagen upplevelse som man sällan får chansen att pröva på utanför ett spelkonvent.

 • kortspel
  Korstpel spelas oftast med kort.

  Kortspel: Pokeransikte, tur, skicklighet och förmågan att se rakt igenom din motspelares hand. Bra egenskaper när du spelar kort! Kortspelen är ofta actionbetonade och spännande. Det finns mycket snabba kortspel som Fluxx, där det tar fem minuter innan du har vunnit första gången. Andra kräver mer planering, exempelvis världens största samlarkortspel, Magic the Gathering.

 • Lajv: Vill du röra på dig och agera? Är delta viktigare än att vinna? Vill du vara med om att skapa en annorlunda stämning och atmosfär? Då ska du absolut uppleva ett lajv! I ett lajv, eller levande rollspel som det också kallas, ikläder sig varje spelare en påhittad roll i ett improviserat skådespel. Var man är och vilken rekvisita man har beror på temat man har valt. Det finns lika många olika teman som i böcker och filmer. Lajv har vanligen mellan 10 och 1000 deltagare. En variant av lajv som fungerar bra även på spelkonvent är vampyrlajvet. Där utspelar sig vanligen händelserna i en värld som liknar den riktiga, med skillnaden att det även finns vampyrer, varulvar och andra övernaturliga väsen som försöker samsas om världen utan att människorna vet om dem.
 • rollspel
  Rollspelsböcker. Tillsätt endast fantasi.

  Rollspel: Har du överskott av fantasi? Är det viktigare att delta än att vinna? Vill du vara med om att skapa en annorlunda stämning och atmosfär? Då ska du absolut spela rollspel! Rollspel är som en berättelse där spelarnas rollfigurer har huvudrollerna. Det ger möjlighet att uppleva saker som aldrig skett, att se världar som inte finns och att träffa sånt som bara finns i fantasin. Rollspel har vanligen mellan 3 och 6 deltagare och det finns lika många olika teman i rollspel som i böcker och filmer.

 • TV-spel: Ända sedan 80-talet när tv-spelen började bli populära så har denna spelform varit älskad av ungdomar och alla med ett behov av att dominera sin nästa med headshots och frags. På LinCon blandas gamla klassiker med nya upplevelser. Värm upp tummarna!
 • Spelbarer: Här är det spel som serveras och inte drycker som du kanske trodde. Många är öppna dygnet runt och de är perfekta för de tillfällen då du inte bokat in dig på något schemalagt spel. I barerna finns nästan alltid någon att spela med.
 • Övrigt: LinCon handlar inte enbart om att spela spel. Du kan även gå på en fin spelauktion för att köpa och sälja spel. Du kan också dricka te, tävla i Nördjeopardy eller handla i någon av spelaffärerna som besöker konventet. Det finns också workshops där du kan prova på olika saker. Allt från hur man tillverkar en ringbrynja, konstruerar brädspel eller bygger modeller har förekommit genom åren.